Klimaforandringer og arbejdstagerrettigheder i fokus i det aktive ejerskab i 2024

I Industriens Pension har aktivt ejerskab i de selskaber, som vi investerer i, haft høj prioritet i mange år. I 2024 indgik vi i over 1.100 dialogforløb med selskaber om ansvarlige investeringer, viser Industriens Pensions årsrapport.
Ann-Louise Winther, chef for ansvarlige investeringer og bæredygtig udvikling, fører sammen med sit team Industriens Pensions strategi for bæredygtige investeringer ud i livet.

Ordentlige arbejdstagerforhold og mere fart på den gradvise omstilling af energiproduktionen. Det er nogle af de temaer, der fyldte relativt meget i Industriens Pensions dialog om ansvarlige investeringer med selskaber verden over i 2024.

Som aktiv investor forsøger Industriens Pension løbende – ofte i samarbejde med ligesindede investorer - at påvirke virksomheder fra forskellige dele af verden i en mere ansvarlig retning via dialog og stemmeafgivelse på generalforsamlinger. Alene sidste år havde Industriens Pension 1.171 dialogforløb om ansvarlige investeringer med i alt 651 forskellige børsnoterede selskaber. Det viser Industriens Pensions årsrapport for 2024. 

”Vi tror grundlæggende på, at aktivt ejerskab oftest er den bedste måde, at vi kan gøre vores indflydelse gældende. Der er ingen lette og hurtige løsninger, men ofte kan aktivt ejerskab i form af vedholdende dialog med selskabernes ledelser og stemmeafgivelse på generalforsamlinger flytte noget over tid,” siger Ann-Louise Winther, chef for ansvarlige investeringer og bæredygtig udvikling i Industriens Pension.

Arbejdstagerrettigheder og klimaforhold i fokus

Det aktive ejerskab handler om mange vidt forskellige problemstillinger, men Industriens Pension har særligt fokus på arbejdstagerrettigheder og klimaforhold. 

Industriens Pension har bl.a. fokus på selskabernes overholdelse af menneskerettigheder, herunder arbejdstagerrettigheder, i alle dele af værdikæden. I 2024 indgik vi i 271 dialoger om menneske- og arbejdstagerrettigheder. Her var fokus bl.a. på retten til at organisere sig og en lang række forskellige arbejdsforhold, ligesom håndteringen af digitale rettigheder, herunder databeskyttelse, også er begyndt at fylde mere.

Derudover havde Industriens Pension 486 klimarelaterede dialoger med selskaber i porteføljen i 2024. Her har der bl.a. været fokus på en hurtigere omstilling i selskaber med et højt klimaaftryk som fx fossile energiselskaber. Industriens Pension førte nogle dialoger på egen hånd, mens andre dialogforløb blev ført i samarbejde med ligesindede investorer.

Aktivt ejerskab vs. eksklusion

I de fleste tilfælde er det vores vurdering, at vi som investor kan gøre den største positive forskel for klimaet ved at forblive ejere og aktivt påvirke selskaberne. Det skyldes, at vores målsætning er at understøtte en reel ændring i hele samfundet og ikke kun i vores egen portefølje. 

En eksklusion af selskaberne kan dog komme på tale, hvis vi ikke vurderer, at en tilstrækkelig omstilling af forretningen er mulig, eller hvis et selskab afviser al dialog.

Industriens Pension har fx ekskluderet alle kulmineselskaber, da selskaberne ofte har problemer med arbejdstagerforhold og basale menneskerettigheder og dertil ofte også har vanskeligt ved at omstille forretningsmodellernes negative konsekvenser på miljø og klima.

Industriens Pension har ligeledes ekskluderet selskaber som Tesla, Amazon og Walmart, da selskaberne har betydelige udfordringer med arbejdstagerrettigheder, og det samtidig ikke har været muligt at påvirke selskaberne gennem dialog. 

Høj aktivitet på generalforsamlinger

Industriens Pensions aktive ejerskab er baseret på både dialogforløb med virksomhederne og afstemningerne på selskabernes generalforsamlinger. I 2024 stemte Industriens Pension om 20.301 generalforsamlingsforslag, der dog både dækker over problemstillinger om ansvarlige investeringer og andre forhold som selskabsledelse og finansielle problemstillinger.

Læs Industriens Pensions årsrapport for 2024

 

Aktivt ejerskab i 2024


Antal 
Dialoger i forbindelse med aktivt ejerskab  1.171

klimarelaterede dialoger

 486

dialoger om menneske- og
arbejdstagerrettigheder

271
Antal selskaber, der har været dialog med  651
Generalforsamlingsforslag, der er stemt
på i alt
 20.301