Mange fordele ved overset pensionsform

Der er penge at hente på en aldersopsparing. Alligevel har de færreste valgt at benytte den nye opsparingsform.

Hvis du sætter penge ind på en aldersopsparing, kan du opnå økonomiske fordele og samtidig se frem til at modtage en pose penge, den dag du forlader arbejdsmarkedet.

Alligevel er der kun få, der benytter den nye pensionsform, som afløser den tidligere kapitalpension.

”Det er ærgerligt, for det er faktisk en meget fordelagtig måde at spare op til den tredje alder,” siger Mikkel Holmgren, afdelingschef i Industriens Pension.

Kun 75 kunder i Industriens Pension valgte at sætte penge ind på deres aldersopsparing i 2013. Dermed adskiller kunderne sig ikke fra resten af befolkningen. På landsplan blev der indbetalt to mia. kr. til aldersopsparinger i 2013. Til sammenligning blev der året før indbetalt 17 mia. til de tidligere kapitalpensioner.

”En del af forklaringen kan være, at de færreste er opmærksomme på, at de selv skal sørge for, at der bliver indsat penge på deres aldersopsparing,” siger Mikkel Holmgren.

Ingen modregning

Når det godt kan betale sig at have en aldersopsparing, skyldes det blandt andet, at afkastet kun bliver beskattet med 15,3 procent. Der sker heller ikke modregning i din folkepension eller andre udbetalinger fra det offentlige, ligesom det er tilfældet med dine øvrige pensionsopsparinger.

”Præcis, hvor meget man får, afhænger naturligvis af renteudviklingen og af, hvor stort afkastet er. Men jeg vil faktisk sige, at det næsten altid kan betale sig at have en aldersopsparing sammen med den øvrige pension,” lyder det fra Mikkel Holmgren. Han husker dog samtidig på, at den månedlige pension naturligvis bliver lidt mindre, hvis man vælger at en del af ens faste pensionsbidrag skal bruges til aldersopsparing.

”Men har man muligheden, kan man jo vælge frivilligt at indsætte ekstrapension på sin aldersopsparing. Så sker der ikke indhug i den øvrige pension.”

Fordelene ved aldersopsparing:

  • Aldersopsparingen bliver ikke modregnet i pensionstillægget fra det offentlige (folkepensionen) - eller i andre udbetalinger fra det offentlige.
  • Afkastet bliver beskattet lavere end andre opsparingsformer
  • Hvis du ikke når at få alle pengene udbetalt, går de til dine efterladte.

 

Fra kapitalpension til aldersopsparing

Som led i skattereformen blev kapitalpensionen i 2013 afløst af en aldersforsikring. Den afgørende forskel på de to opsparingsformer er, at man betaler skat af de penge, man sætter ind på sin aldersopsparing. Til gengæld skal der ikke betales skat af pengene, når de udbetales. Med kapitalpensionen forholdt det sig omvendt. Her kunne indbetalingerne trækkes fra i skat, mens der skal betales afgift ved udbetalingen.

Sådan indbetaler du

Du kan vælge, at fem procent af dit pensionsbidrag skal sættes ind på din aldersopsparing. Så bliver din ratepension og din livslange pension naturligvis lidt mindre. Til gengæld kan du forsøde tilværelsen med et stort engangsbeløb, den dag du går på pension. Du kan også indbetale frivilligt til din aldersopsparing. I 2014 må man indbetale 28.100 kr. efter skat. Indbetaler man mere, skal man betale en afgift af pengene.

Husk at tage højde for indbetalingen i din forskudsregistrering til SKAT. Ellers risikerer du at få et skattesmæk, fordi du betaler mere i skat her og nu.

Gør det selv

På Min side kan du selv sørge for, at fem pct. af dit pensionsbidrag fremover bliver sat ind på din aldersopsparing. Her kan du også se, hvad valget vil betyde for, hvad du får i pension, og hvad du skal betale i skat.

Log på Min side

Kontakt os

Du er naturligvis altid velkommen til at ringe til os på 70 33 70 70 for at høre mere om aldersopsparing eller få hjælp til at begynde at indbetale.