Dronefoto af et såkaldt midtsulehus, som indgår på top-10 over arkæologiske fund i 2024. Huset er kendetegnet ved, at taget er båret af én række stolper midt i huset. Den mørke plamage til venstre i billedet er en sænkning, som indeholdt ca. 17.000 korn. Foto: Martin Hamberg/ROMU
Udgravningen i området førte til et par ekstraordinære arkæologiske fund, der har resulteret i en helt ny forståelse af, hvordan vi levede i slutningen af bondestenalderen. For dem, der ikke lige kan den del af Danmarkshistorien på rygraden, så bevæger vi os tidsmæssigt omkring noget, der ligner 2350 f.Kr. Fundene har derfor også indtaget en fornem plads på Slots- og Kulturstyrelsens top-10 over opsigtsvækkende fund i 2024 og bliver beskrevet som et ”uhyre sjældent fund i Østdanmark”.
Det er museumsorganisationen ROMU, der har gjort fundene, som helt konkret består af en gravhøj og et hus med 17.000 forkullede kornrester. Kornfundet er det største af sin slags på Sjælland fra den pågældende periode. Fundene fortæller tilsammen en historie om en folkevandring fra Jylland til Sjælland og gør os klogere på agerbrugens samlede historie på Sjælland. Det er især fundet af gravhøjen, der peger i retning af jyske indvandrere.
”Vi var ellers af den opfattelse, at den type enkeltstående gravhøje stort set ikke fandtes på Sjælland. Men så fandt vi nogle genstande, som er meget karakteristiske for enkeltgravskulturen – som fx pilespidser og en smule keramik, som også er ret karakteristisk. Da vi opdagede de fund, begyndte vi at lægge tolkningen om,” siger Jens Winther Johannsen, arkæolog ved ROMU.
Et nyt spændende kapitel for området
I Industriens Pension opfatter ejendomschef Søren Tang Kristensen det arkæologiske indspark som et ekstra krydderi i en hverdag, der som oftest ellers bærer præg af mursten af noget nyere dato.
”Gravhøje, agerdyrkning og omtrent 4.000 år gamle huse er ikke umiddelbart det, som vi beskæftiger os mest med til hverdag. Men det giver en ekstra dimension til vores kommende bydel, at området har en spændende historie, og at det også var attraktivt til beboelse tilbage i bondestenalderen. Vi ser nu frem til at opføre Landskabsbyen, der bliver en attraktiv bydel i naturen og markerer et nyt spændende kapitel for området,” siger Søren Tang Kristensen.
Han tilføjer, at der hele tiden har været afsat tid til det arkæologiske arbejde, og at man derfor stadig følger tidsplanen for området.
”Vi forventer derfor planmæssigt at kunne bidrage med en ny attraktiv bydel, samtidig med at medlemmerne kan se frem til fornuftige, langsigtede afkast fra ejendomsinvesteringen,” afslutter Søren Tang Kristensen.
Industriens Pension kunne for nylig fortælle, at selskabet har indgået en totalentrepriseaftale med entreprenøren HHM om opførelse af Landskabsbyen, og at byggeriet derfor kan skydes i gang inden længe.